ایمنی مواد غذایی
بهمن یارقلی؛ اکرم حسین نژادمیر
چکیده
هدف این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف غلظت کادمیم محـیط ریـشه بر مقدار جذب و تجمع آن در اندامهای مختلف هفت نوع سبزی رایـج در کشور است که به صورت یک طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تیمار و سه تکرار در سال 1389 به اجرا درآمد. تیمارها شامل غلظتهای صفر، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم کادمیم در خاک است. خاک مورد استفاده ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف غلظت کادمیم محـیط ریـشه بر مقدار جذب و تجمع آن در اندامهای مختلف هفت نوع سبزی رایـج در کشور است که به صورت یک طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تیمار و سه تکرار در سال 1389 به اجرا درآمد. تیمارها شامل غلظتهای صفر، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم کادمیم در خاک است. خاک مورد استفاده بعد الک کردن با مش دو میلیمتر و افزودن نیترات کادمیم و مخلوط کردن کامل تهیه شد برای کاشت از گلدان پلاستیکی استفاده شد. در پایان فصل زراعی از بخشهای مختلف گونهها برای سنجش مقدار تجمع کـادمیم نمونـهبـرداری و آزمایش شد، نتایج حاصل با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، به جز تیمار شاهد در سایر تیمارها میزان تجمع کادمیم در بخشهای گونههای مورد مطالعه بیش از حد مجاز موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (0.05 و 0.1 میلیگرم بر کیلوگرم) و FAO/WHO (0.2میلیگرم بر کیلوگرم) برای مصارف انسانی است. میزان تجمع کـادمیم در بخشهای مختلف سبزیهای بـه ترتیـب شـامل ساقه: کاهو، نعنا، گشنیز، شاهی، پیاز، جعفری و ترهفرنگی؛ برگ: کاهو، شاهی، پیاز، گشنیز، جعفری، نعنا و ترهفرنگی؛ ریشه: شاهی، کاهو، نعنا، گشنیز، جعفری، پیاز و ترهفرنگی است. نتایج بررسیها حاکی از آن است که بیشترین مقدار تجمع کادمیم در بین اندام سبزیهای مورد مطالعه مربوط به ساقة کاهو (6.8 میلیگرم در کیلوگرم) و کمترین میزان آن، مربوط به ریشة ترهفرنگی (0.77 میلی گرم بر کیلوگرم) و بیشتر از حد استاندارد است. به طور کلی در تیمارهای حاوی نیترات کادمیم تمام گونهها دچار سمیت شدند و در تیمار شاهد سمیت و آسیبی در گیاهان مشاهده نشد. بالا بودن میزان تجمع فلز کادمیم در برگ کاهو، شاهی و پیاز دارای اهمیت است و بیانگر استعداد این محصولات در تجمع کادمیم بیشتر در برگ خود است. از این رو این سبزیها شرایط مصرف توسط شهروندان را ندارند و باید نسبت به مدیریت شرایط کشت آنها تدبیرهای لازم اتخاذ شود.